Den Fantastiska Fantastiken

15.05.2021

Jag har länge drömt om världar bortom denna, med flygande drakar, krigande alver, jättar stora som berg och magiska krafter. Dessa världar har varit min tillflyktsort som barn när verkligheten knackat på med saker jag inte kunnat hantera, som vuxen när hjärnan kokat över och stressen nära på eliminerat mig. För mig är fantasin en magisk plats dit alla borde ha ett ständigt giltigt pass. På instagram lade jag idag upp ett inlägg med bilden ovan och en kort text med mina 3 drömmar med en deadline. Där lovade jag ett inlägg om ett av mina projekt jag håller med. Ett projekt som innehåller alla dessa tillflyktsorter, väsen och annat oknytt.

Det av mina bokprojek (jag har flera stycken) jag skrev om är en hyllning till den svenska fantastiken. Fantasy som genre har i Sverige ett väldigt dåligt rykte, i vissa kretsar verkar det nästan vara något smutsigt och pinsamt att läsa om drakar, magiska krafter och världar olika vår. Den enda litteraturen som är ok att läsa om man ska drömma sig bort, för helst ska vi läsa facklitteratur och utbilda oss även på fritiden, är deckare och feelgood. Jag personligen älskar att feelgood börjar bli en etablerad genre, men vi glömmer bort resten. Kan inte alla genrer få vara godkända och räknas som bra litteratur? Varför har vi ens kvar benämningen kiosklitteratur (för ni får säga emot hur mycket ni vill, det uttrycket lever kvar) och "ful"litteratur? Måste allt man läser vara tunga romaner som tar upp vår världs politiska dilemman? Genren fantasy tar upp alla dessa problem vi har i vår värld, virar in dem i något som är enklare att greppa och förstå, strösslar med lite spänning och väsen vi fascineras över och - voila!


Inte nog med att fantasy har en dålig klang i många vuxnas öron så är den svenska varianten absolut ingenting att ha. Ska man läsa fantasy så plockar man upp en översättning av en författare från USA, England eller vilket annat land som helst än Sverige. Vill ni veta något ännu mer häpnadsväckande? Släng in en kvinnlig svensk författare i mixen också, hur populär tror du att hennes bok blir på den svenska marknaden? Precis.... Hon får det svårt.


Så, med min handbok som jag har valt att kalla den vill jag lyfta den svenska fantastiken (fantasy får vika undan mot den svenska översättningen). Och inte enbart fantastiken som genre, utan lite extra vill jag lyfta kvinnorna inom den. Jag vill pusha, inspirera och utbilda fler skrivande kvinnor och män mot att våga sig på att skriva inom denna genre. En genre som är oändligt bred då det finns multum av subgenres! För att förenkla dessa subgenres en aning har jag valt att skapa 3 helt nya, som inte är helt nya då de skrivs en del om dem, men de har aldrig blivit godkända officiellt.


Hur har jag tänkt mig det här då?
Jag gör det enkelt för mig nu, för att inte avslöja för mycket, och bifogar delar av texten jag mejlade till de författare jag ville skulle skriva en varsin novell till boken (och vet ni vad? Alla svarade JA!!!!!).

"... Det är ett litet annorlunda projekt då jag vill göra ett inspirerande, informativ och lite handboksliknande verk. Tanken är att boken skall vara indelad i 4 delar; en övergripande förklaring kring genren och sedan tre delar med fokus på olika sub.genrer(med egenvalda uttryck jag själv anser passar bättre) - rymdäventyr, parallella världar och rysmys.


Tanken med varje enskild del är att lägga fokus på den specifika sub.genren. Läsaren skall få en överblick kring genrestilen, 2 exempel texter (noveller, det är här jag behöver hjälp) och 2 skrivövningar till varje del. Mitt mål är att det ska öppna upp ögonen för genren och dess potential och få fram fler fantastiska författare som vågar ge sig ut på marknaden, det smutsiga dåliga ryktet skall bort! Att då kombinera lättsmält och förhoppningsvis rolig information, exempel på texter skrivna i genren och övningar som ökar färdigheterna kring skrivandet hoppas jag är en vinnande kombo! Att skriva en bok kan kännas övermäktigt, en novell är mer hanterbart men kanske sätter en boll i rullning för den som vågar testa.
"

Där har ni den - min bokidé jag arbetar med just nu. En bokidé jag även kommer gå ut med en novelltävling till, där priset blir att bli publicerad i boken under temat rymdäventyr. En bok där kvinnorna får ta plats i exempelnovellerna och på så vis belysas lite extra MEN som utöver det är skriven för ALLA, man som kvinna, ungdom som vuxen. 

Vad tror ni? Fixar jag det?

Kram
Victoria